W tym roku otyłość po raz pierwszy przeważyła nad niedowagą. Ten problem dotyczy już co dziesiątego dziecka na świecie i stał się najbardziej powszechną formą nieprawidłowego odżywiania. Z powodu otyłości cierpi 188 mln dzieci w wieku szkolnym i nastolatków, co naraża je na choroby zagrażające życiu. Jedną z przyczyn takiej sytuacji jest powszechność reklam wysoko przetworzonej żywności.
Kiedy mówimy o nieprawidłowym odżywianiu, nie mówimy już tylko o dzieciach z niedowagą. Otyłość jest rosnącym problemem, który może mieć wpływ na zdrowie i rozwój dzieci. Żywność wysoko przetworzona coraz częściej zastępuje owoce, warzywa i białko, podczas gdy prawidłowe odżywianie ma kluczowy wpływ na wzrost, rozwój poznawczy i zdrowie psychiczne najmłodszych
– powiedziała Catherine Russell, dyrektor generalna UNICEF.

© UNICEF_UNI629738_Rai - Highway Child
- wdrożenia kompleksowych, obowiązkowych polityk w celu poprawy środowiska żywnościowego dzieci, w tym etykietowania żywności, ograniczeń marketingowych i podatków oraz dopłat do żywności;
- wdrożenia inicjatyw w zakresie zmian społecznych i zachowań, które umożliwią rodzinom i społecznościom domaganie się zdrowszego środowiska żywnościowego;
- zakazania dostarczania lub sprzedaży żywności wysoko przetworzonej i niezdrowej w szkołach oraz zakazania marketingu żywności i sponsoringu w szkołach;
- ustanowienia silnych zabezpieczeń w celu ochrony procesów polityki publicznej przed ingerencją przemysłu spożywczego;
- wzmocnienia programów ochrony socjalnej w celu przeciwdziałania ubóstwu i poprawy dostępu finansowego do pożywnej diety dla rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji.
W wielu krajach widzimy podwójne obciążenie nieprawidłowymi formami odżywiania – zahamowanie rozwoju dzieci oraz otyłość. Wymaga to ukierunkowanych interwencji. Pożywna i niedroga żywność musi być dostępna dla każdego dziecka, aby wspierać jego wzrost i rozwój. Pilnie potrzebujemy polityk, które wspierają rodziców i opiekunów w dostępie do takiej właśnie żywności
– powiedziała Russell.