Według szacunków ONZ 8,2 proc. globalnej populacji, czyli ok. 673 mln ludzi, doświadczyło głodu w 2024 r. Oznacza to spadek z 8,5 proc. w 2023 r. i 8,7 proc. w 2022 r. Jednak ten postęp nie wszędzie był taki sam. Głód nadal wzrastał w większości obszarów Afryki i Azji Zachodniej.
Każde dziecko zasługuje na szansę. Jednak ponad 190 mln dzieci poniżej 5. r.ż. dotkniętych jest niedożywieniem, co może mieć negatywne konsekwencje dla ich rozwoju fizycznego i psychicznego. Pozbawia to ich możliwości pełnego wykorzystania swojego potencjału. Raport SOFI 2025 podkreśla potrzebę pilnego działania na rzecz najmłodszych i najbardziej wrażliwych dzieci na świecie, ponieważ rosnące ceny żywności mogą pogłębić niepewność żywieniową dla milionów rodzin
– powiedziała Catherine Russell, dyrektor generalna UNICEF
Monitorowanie celów żywieniowych
- Od 2023 do 2024 r. globalny wskaźnik umiarkowanego lub poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego – ocena rejestrująca doświadczanie ograniczeń w dostępie do odpowiedniej żywności przez część roku – nieznacznie spadł, z 28,4 do 28 proc., co odpowiada 2,3 mld ludzi. Jest to o 335 mln więcej niż w 2019 r., przed pandemią COVID-19, i o 683 mln więcej niż w 2015 r., kiedy przyjęto Agendę Zrównoważonego Rozwoju;
- Wśród wskaźników żywienia dzieci, wskaźnik zahamowania wzrostu u dzieci poniżej 5. r.ż. spadł z 26,4 proc. w 2012 r. do 23,2 proc. w 2024 r., co odzwierciedla globalny postęp;
- Wskaźnik nadwagi u dzieci (5,3 proc. w 2012 r. i 5,5 proc. w 2024 r.) oraz wyniszczenia u dzieci (7,4 proc. w 2012 r. i 6,6 proc. w 2024 r.) pozostaje w dużej mierze niezmieniony;
- Odsetek niemowląt poniżej sześciu miesięcy karmionych wyłącznie piersią znacznie wzrósł. W 2012 r. było to 37 proc., a w 2023 r. 47,8 proc., co odzwierciedla rosnące uznanie dla korzyści zdrowotnych;
- Wskaźnik otyłości dorosłych wzrósł z 12,1 proc. w 2012 r. do 15,8 proc. w 2022 r.;
- Nowe dane pokazują wzrost globalnego wskaźnika anemii wśród kobiet w wieku od 15 do 49 lat, z 27,6 proc. w 2012 r. do 30,7 proc. w 2023 r.;
- Szacunki dla nowego wskaźnika Celu Zrównoważonego Rozwoju wprowadzonego w raporcie ujawniają, że około jedna trzecia dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy i dwie trzecie kobiet w wieku od 15 do 49 lat spełniało minimalne kryteria różnorodności diety.
Inflacja cen żywności
Musimy współpracować z rządami, sektorem prywatnym i samymi społecznościami, aby zapewnić wrażliwym rodzinom dostęp do żywności, która jest przystępna cenowo i zapewnia odpowiednie odżywianie dla rozwoju dzieci. Obejmuje to wzmocnienie programów ochrony socjalnej i edukowanie rodziców na temat lokalnie produkowanej, pożywnej żywności dla dzieci, w tym znaczenia karmienia piersią, które zapewnia dziecku najlepszy start w życie
– powiedziała Catherine Russell